Blog

Een andere naam voor het mbo?

Profielfoto van Andries Knol
30 september 2022 | 3 minuten lezen

Begin deze week hebben de BBB en de SGP in de tweede kamer een motie ingediend om de termen hoog- en laagopgeleid uit te bannen en het mbo praktisch beroepsonderwijs en het hbo theoretisch beroepsonderwijs te gaan noemen.

Een mooi streven om middelbaar en hoger te vervangen voor praktisch en theoretisch, maar deze oplossing dekt niet helemaal de lading. Er zijn immers ook theoretische mbo opleidingen en praktische hbo opleidingen. Dat was ook de reactie van de premier, waarna de motie is aangehouden. Gisteren (29 september) is de motie alsnog ingediend, waarbij het verzoek aan de MBO-Raad is om een betere naam voor het mbo te bedenken waarin de kwalificatie middelbaar weggehaald is. Een mooie opdracht, waarbij volgens mij ook het hbo en het vo dan een rol zouden krijgen.

Volgens mij zit de oplossing daarnaast ook in het toevoegen van het mbo (onder een andere naam dus) aan het Hoger Onderwijs.

Vroeger ging je naar de lagere school (wat nu het Primair Onderwijs is). Daarna ging je naar de middelbare school (het huidige Voortgezet Onderwijs). En dat gold voor iedereen en dat is eigenlijk nog steeds zo. Vrijwel iedereen gaat naar het Primair Onderwijs en daarna naar het Voortgezet Onderwijs. De verschillen komen pas daarna. Zo'n 60% gaat naar het mbo en de rest gaat naar het Hoger Onderwijs (hbo en wo).

Wat nou als we dat gaan veranderen. Dat het mbo gewoon bij het Hoger Onderwijs hoort (dan wordt de mbo student ook niet vergeten bij een volgende Corona crisis). Natuurlijk moet je dan wel de naam aanpassen. Middelbaar Beroeps Onderwijs is niet logisch als naam voor een Hoger Onderwijs type. Dat middelbaar moet dan weg en dit betekent eigenlijk automatisch dat hoger weg moet uit de naam Hoger Beroeps Onderwijs (hbo).

We zouden dan dit Hoger Onderwijs verdelen in drie typen onderwijs, waarin de term laag, middelbaar of hoog niet (meer) voorkomt.

Het hbo wordt dan het beroeps onderwijs, het wo blijft het wetenschappelijk onderwijs. En het mbo…?

Dat zou dan een volledig nieuwe naam moeten krijgen wat recht doet aan alle opleidingen die binnen het mbo gegeven worden. Ik zit zelf te denken aan Vak Onderwijs. In het mbo leiden we immers vakmensen op. Daarbij zijn er naast de ROC’s en AOC’s nu ook al Vakscholen.

Het Hoger Onderwijs als waaier met verschillende onderwijstypen, zonder hoog, middelbaar of laag. Het mooie is dat (vrijwel) iedereen dan de route volgt van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs naar Hoger Onderwijs, dus ook alle huidige mbo-ers.

Het betekent wel dat ook in het Voortgezet Onderwijs de namen hierop aangepast moeten worden. Een voorbeeld van de benamingen in het onderwijs die een dergelijke aanpassing zou op kunnen leveren is dan:

PO – Primair Onderwijs (PO/SO)

MO – Middelbaar Onderwijs (huidige VO en VSO)*

HO – Hoger Onderwijs (huidig mbo, hbo wo)

 

*Dat we dan toch weer “Middelbaar Onderwijs” hebben is geen probleem, aangezien immers vrijwel iedereen naar dit schooltype zal gaan. Je zou ook voor Secondair Onderwijs kunnen kiezen, maar dat is afgekort SO en dat gebruiken we al als afkorting voor het Speciaal Onderwijs.

 

Het Hoger Onderwijs wordt dan:

VO = Vak Onderwijs (huidig mbo)

BO = Beroeps Onderwijs (huidig hbo)

WO = Wetenschappelijk Onderwijs

 

Voor het huidige Voortgezet Onderwijs betekent dit vanzelfsprekend dat er ook een aantal wijzigingen doorgevoerd moeten worden. VO zal anders immers verwarring opleveren met de VO van het Vak Onderwijs en zal dus Middelbaar Onderwijs gaan heten. Ook de namen vmbo en havo passen dan niet meer bij hetgeen waar zij voor opleiden.

 

Aanpassingen in het huidige VO:

VO wordt MO – Middelbaar Onderwijs

Vmbo wordt VVO (Voorbereidend Vak Onderwijs)

Havo wordt VBO (Voorbereidend Beroeps Onderwijs)

Vwo blijft VWO (voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs)

Er zullen dan dus wel heel wat namen aangepast moeten worden, onder andere die van onze beroepsvereniging in het mbo, de BVMBO, maar bijvoorbeeld ook die van de MBO-Raad, dit wordt dan immers dan de VO-Raad. Dat zou dus best wel even wennen worden in het begin, maar dan is wel die nare (dis)kwalificatie van middelbaar en hoger wel uit ons onderwijssysteem.

Profielfoto van Pauline Koster
1 jaar geleden
Profielfoto van Pauline Koster
1 jaar geleden

Al heel lang vraag ik mij af waarom het mbo in een adem genoemd wordt met po en vo. Neem LinkedIn, daar kun je als mbo-docent niet eens kiezen voor deze 'sector'. Het is po-vo-mbo, of hbo-wo. 

Het zou wat mij betreft zakelijk en terecht zijn als het beroepsonderwijs (bo) onder een noemer zou vallen. Dan zou ik de niveaus erbij vermelden, dus bo-niveau 1,2,3,4,5,6. Dan wordt het:

Po - primair onderwijs

Vo - voortgezet, of voorbereidend onderwijs

Bo - N1-2-3-4-5-6 (theorie vanuit wo wordt hooguit getoets op bruikbaarheid in de praktijk)

Wo - wetenschappelijk (genereert nieuwe kennis om bo te voorzien van onderbouwing voor praktische keuzes)

Het veranderen van de betekenis van een lang ingesleten afkorting, zoals vo, zou ik erg onverstandig vinden. Dat leidt hoogstwaarschijnlijk tot onnodige verwarring, wat het doel zou ondermijnen.

Hoe het dan moet met de naamsveranderingen van het bestaande vo, weet ik even (nog) niet :-)

Profielfoto van Andries Knol
1 jaar geleden
Profielfoto van Andries Knol
1 jaar geleden

Ja er zijn natuurlijk meerdere keuzes te maken waar het gaat om eventuele nieuwe benamingen. Benieuwd welke voorstellen nog meer voorbij gaan komen :-)

Profielfoto van Erna van Ophem
1 jaar geleden
Profielfoto van Erna van Ophem
1 jaar geleden

Ik kan mij er goed in vinden, Paulien. In het kader van ' houdt het simpel' kunnen de niveaus 1 t/m 6 (1 basis, 2 kader, 3 gemengd, 4 theoretisch, 5 havo, 6 vwo/gymnasium) erbij worden gezet. Zo kan een leerling vo3 doorstromen naar bo3. 

De 'v' voor  'voorbereidend' klinkt toekomstgericht; volgende stap naar een beroep, maar het roept de vraag op of het vo bedoeld is voor beroepsvoorbereiding. Ik denk dat het in het vo gaat om gevorderde basisvorming. Secondaire onderwijs, in navolging van andere Europese landen, is dat een beter passende en onderscheidende naam voor het vo? Dat mag de vo zelf bepalen. 

Ik ben benieuwd hoe het hbo zal reageren op het verdwijnen van de 'h' en de 'm'.